SINAV SORULARI NEDEN AÇIKLANMIYOR?
GÖREVDE YÜKSELME SINAVINA KATILAN ADAYLARIN HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANMIŞTIR.
02 Kasım 2019 cumartesi günü 7 Sınav merkezinde gerçekleştirilen Diyanet İşleri Bakanlığı Görevde Yükselme, Vaizlik, Şube Müdürlüğü Murakıplık, Din Hizmetleri Uzmanı ve Şeflik Sınavına giren binlerce Başkanlık Personeli sınav sonrası Sınav Kitapçıklarının yayınlanmayacağını duyunca büyük bir hayal kırıklığına uğradı.
Sınav duyurusunda belirtilmesine rağmen Soru kitapçığının yayınlanmaması sınava giren adaylarda tedirginlik ve şaşkınlık oluşturdu.
Yapılan sınava ilişkin sorulan sorular yayımlanmadığından, itirazların doğru bir şekilde yapılamayacağı, dolayısıyla hak ve yükümlülüklerin kullanılması da tam anlamıyla gerçekleşmeyecek ve binlerce Diyanet görevlisinin mağduriyetine sebep olacaktır.
Soruların yayınlanmaması, hatalı soru ve cevapların düzeltilmesini engellediği gibi sınava giren tüm görevlilerin sınav sonucuna itiraz hakkını da fiilen ortadan kaldıracaktır. Bu durum, güvence altına alınan ve 'hukuk devletinin' vazgeçilmez ilkelerinden olan 'hak arama özgürlüğü', 'adil yargılanma hakkı' ve 'mahkemeye başvuru hakkını' doğrudan ve dolaylı olarak ihlal edecektir.
Bu tür sınavların duyurulması aşamasından başlayarak sınavın yapıldığı zamana kadar geçen süre aslında çok zor bir süreçtir. Bu sınavlara hazırlanmak Uzunca bir zaman harcanması demektir.
Diyanet Çalışanları da çalışmalarının yani emeklerinin karşılığını almak isterler. Yazılı sınav için yapılan hazırlık aşamasında sınava girecek personelden istenen şartlar tamamlanmadan hazır olmadan sınava alınmaz. Mesela sınava girerken istenen belgeler dışında üzerinizde hiçbir şey bulundurmanıza müsaade edilmez. Polis aramasından geçirilirsiniz. Bozuk paranızı dahi cebinizde bulunduramazsınız.
Yani Şartlar belirtilmiştir.
Siz bu zor şartlardaki sınava girersiniz. Sınavdan da hatırı sayılır bir puan alırsınız. Örnek veriyorum 85-90 alırsınız ve Mülakata girme hakkını elde edersiniz.
Sonra Mülakata çağrılırsınız. Mülakat şartları yazılıda olduğu gibi zor değildir.
Kılığınız kıyafetiniz düzgündür. Güzel konuşur, size Sorulan soruları kendinize göre cevaplarsınız. Komisyonun karşısında sadece 5 dakika veya biraz daha fazla dakika kalırsınız.
Sonuç mu? Mülakatta düşük bir puan verilerek ya elenirsiniz.
Yada kazanırsınız.
Diyanet Birlik Sen Sendikası olarak alın terinin ve emeğin karşılığının hiçbir şekilde mülakat komisyonlarında heba edilmesini istemiyoruz.
5 dakikada sorulan sorulara verilen cevaba göre bir insanın geleceğiyle oynanmasını istemiyoruz.
Hak edenin Hak ettiğini alanın yani Liyakatin kazanmasını istiyoruz.
Torpil isteyenin araya hatırlı adam koyanın baştan kaybetmesini istiyoruz.
Bu güne kadar yapılan yanlışlara bir yerden dur demek gerekiyor ise Bunu diyebilecek cesarette Kurumunu ve çalışanları seven ve düşünen artık hür bir Sendikanız var.
Siyasetin emrinde değil, Diyanet Çalışanlarının emrinde artık Diyanet Birlik Sen var.05.11.2019
Kenan AK
Diyanet Birlik Sen
Genel Başkanı