AVUKATLARA HAYIRLI OLSUN, MEMURA BİR KEZ DAHA GEÇMİŞ OLSUN!
Avukatlık asgari ücret tarifesinde ortalama yüzde 110 oranında artış yapılmıştır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, bir önceki tarifenin yayımlandığı tarihin üzerinden 10 ay sonra (Kasım 2021) 03.09.2022 tarihli 311942 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Resmi Gazete ’de yayımlanan tarifede yapılan değişikliğe göre en düşük ücret 700 lira olurken en yüksek ücret ise 57 bin 600 lira oldu.
2021 yılı 2040 TL olan idare mahkemeleri vekâlet ücreti 2021 Kasımda 2550 TL olmuştu. Üzerinden 10 ay geçtikten sonra yayımlanan Resmi Gazeteye göre 5500 TL ye yükseldi.
Hak arama konumunda olan Sendikalarında önünü kapatacak olan bu tarifenin yeniden gözden geçirilmesi veya iptal edilmesi Sendikaların ortak uğraş vereceği bir konu olmalıdır..
Buna göre;
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ (TL)
İdare ve Vergi Mahkemelerinde takip edilen davalar için;
- Duruşmasız ise 5.500,00
- Duruşmalı ise 11.000,00
Danıştay’da ilk derecede görülen davalar için;
- Duruşmasız ise 9.500,00
- Duruşmalı ise 19.000,00
Anayasa Mahkemesinde görülen dava ve işler için;
- Yüce Divan sıfatı ile bakılan davalar 34.700,00
- Bireysel başvuru Duruşmasız işlerde 9.900,00
Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması yargının en önemli görevi iken;
Avukatlık tarifesine yapılan zamlardan sonra bir memurun kendisine yapılan haksız bir işlemden dolayı hukuk yoluyla hakkını araması artık zorlaştırılmaktadır.
Hayat pahalılığı altında inim inim inleyen memurun maaşına artış söz konusu olduğunda eli titreyen hükümet, avukatlık ücretlerine yapılan şişirme zamlarla memurun hukuk yoluyla aradığı hakkının kullanılmasını da engellemek istemektedir.
2020 yılında Covid-19 salgınının olumsuz yansımalarıyla birlikte, kamu çalışanlarının alım gücü ciddi oranda düşmüş, genel itibariyle ekonomik dengeler bozulmuş, enflasyon artmıştır. Buna mukabil hükümet memur maaşlarında istenilen düzeyde artış sağlamamıştır.
Piyasada her şey memura yapılan zammın kat be kat üzerinde %300’ü lere varan miktarlarda artışlar getirirken Memur maaşlarına yapılan zamlar daha cebe girmeden erimiştir.
Her ne kadar Avukatların emeklerinin karşılığını almaları için avukatlık asgari acret tarifesinde iyileştirme yapıldığı ifade edilse de, memurlar açısından yaşadığımız ekonomik sorunlar dikkate alındığında bir kamu çalışanının idare mahkemelerinde dava açmak zorundan kalacak olması halinde söz konusu yargılama giderleri ve vekâlet ücretlerinin aleyhine hükmedilmesi hem maddi ve hem de manevi yönden memuru yıpratacak ve çıkmaza sürükleyecektir.
Memur hakkında soyut iddialar ve subjektif değerlendirmeler sonucu idari yargıda dava açılması neticesinde yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin kamu görevlisinin lehine idarenin aleyhine hükmedilmesi halinde ise KURUMA darecinin sırf egosunu tatmin etmek açtığı soruşturma verdiği ceza yüzünden açılan dava neticesinde yüklü miktarda avukatlık ücreti ve dosya masrafı altında ödeme çıkacaktır.
Haksız ve hukuksuz olarak işlem sonucu davayı kazanan görevliye ödenen yol harcırahları ve yapılan mahkeme masraflarının tamamının artık devlete fatura edilmemesi GEREKİR.
Kesinlikle Yanlış işlem yapan ve görevlisini süründüren, SÜRGÜNE GÖNDEREN, haksız yere görevliye ceza kesen idareciye bu faturanın kesinlikle ödettirilmesi gerekir ki bir daha insanların canını yakmasın. bu uygulamayı yapamadığımız takdirde ise idarecilerin bu tür haksızlıkları yapmaya ve egolarını tatmin etmek için "aç soruşturma ver cezayı sürünsün" anlayışı devam edecektir.
Ayrıca Kurum bünyesinde çalışan hukuk müşaviri, kurum avukatları ilgili bakanlık/kurumdan maaşlarını aldıklarından 659 sayılı KHK’nın 14. maddesinde belirtilen yüzdelik pay ödenmesi şeklindeki ilgili maddenin iptal edilmesi veya memurları ekonomik yönden sıkıntıya düşürmeyecek şekilde yeniden güncellenmesi gerekmektedir.
Diyanet Birlik Sen olarak memur ile çalıştığı kurum arasında yaşanan her türlü uyuşmazlıkta ARABULUCULUK sisteminden yararlanılmasına öncelik verilmesi yönünde düzenleme yapılması maddi yönden memurlarımızı sarsmayacaktır.
Ayrıca Davayı kaybeden memurlarımız idare adına hükmedilen vekâlet ücretini zamanında ödeyemediklerinde, idare tarafından icra takibi başlatılmaktadır. Oysa bu durum memuru rencide etmekte ve toplum nezdinde de çalışma ortamında da zor durumda bırakmaktadır.
DİYANET BİRLİK SEN GENEL MERKEZİ